khondagh

زنان هرمزگان ، ایران و جهان

khondagh

زنان هرمزگان ، ایران و جهان

بشت این لبخندها

بشت این لبخندها غمی و رنجی عمیقی نهفته است

انان بردگان جنسی هستند که برای فروش جسمشان به این بازار اورده شده اند !

70% این زنان بنحوی تحت فشار و یا تخدید به این کار وادار شده اند .

تا ده سال بیش اکثر این زنان از امریکای جنوبی یا خود هلند بودند ولی امروز 60% انان از کشورهای بلوک شرق نظیر مجارستان بلغارستان لهستان رومانی و........ هستند که توصط باندهای مافیایی تجارت انسان به اینجا کشانده شده اند

خانم Maria Genova اخیرا گزارشی در همین رابطه بصورت کتابی تهیه نموده و به بارلمان هلند فرستاده تا با مطالعه ان بیشتر و جدیتر به مسله تجارت زنان برخود کنن .

Zwartboek Vrouvwenhandel گزارش تکاندهی است از انچه بشت بره این تجارت برسود می گذرد .

هرگاه در شهرهای بزرگ اروبا از محله های چراغ قرمز این شهرها عبور می کنی به زنانی بر می خوری که بشت ویترینهای رنگی با لبخندهای زورکی مشتریان به داخل دعوت می کنند . چند قدم انطرفتر تو همین کوچه هم سبیل کلفتهای باجگیر ( جاکشها ) استاده اند و دخترها را زیر نظر دارند که مبادا دست از با خطا کنند

برده داری جنسی تجارت زنان هر چه اسمش بگذاریم منبع در امدی شده برای زورگویا وقلدوران و متاسفانه در بعضی کشورها سیاستمدارن هم ازاین درامد بی نسیب نمانده اند و چشم خود را برانچه بیرامنشان می گذرد می بندند .

کشورهای شرق اروبا با توجه به فساد گسترده و بیکاری شکارگاه خوبی شده برای شکارچیان انسان در انحا همه چیز می توان شکار نمود حتی شرافت و انسانیت و وجدان انسانها .

بشت این لبخندهای غم سنگینی نهفته است



 

 

روز جهانی زن

 

                ۸ ماه مارس  روز جهانی زن

                            گرامی باد 

   

هشتم ماه مارس ۱۸۵۷ زنان کارگر کارگاه های  پارچه بافی و لباس دوزی  نیویورک  برای افزایش دستمزد  و بهبود شرایط کار، دست به تظاهرات خیابانی زدند ، این  حرکت اعتراضی زنان  نیویورک توسط پلیس بشدت سرکوب گردید و صدها زن تظاهر کننده مورد ضرب وشتم قرار گرفتند .

در سال ۱۹۱۳ ( دبیر خانه بین المللی زنان ) ۸ ماه مارس را بخاطر گرامی داشت مبارزه زنان امریکا در سال ۱۸۵۷ ،  بعنوان روز جهانی زن انتخاب نمود .

در سال  ۱۹۷۵ سازمان ملل ۸ ماه مارس را بعنوان  روز جهانی زن به رسمیت  شناخت   از این تاریخ به بعد هرساله میلیونها زن در سراسر جهان روز  ۸  مارس بعنوان روز زن جشن می گیرند ، در این روز زنان ضمن برگذاری جشن و شادی به بحث و گفتگو پیرامون خواسته ها  ومشکلات زنان می پردازند .در بعضی از کشورها ، هرگونه حرکت اعتراضی و تجمع زنان بشدت سرکوب می گردد ، اما مبارزه زنان علیرغم تمام این محدودیتها و سختی ها  ادامه داشته ، کتک و زندان نتواسته زنان را از مبارزه برای رسیدن به حقوق برابر، باز دارد .در این روز گرامی می داریم یاد زنانی که با تمامی مشکلات  پر چم مبارزه بر افراشته نگه داشته اند. 

                                                       

برای شنیدن سرود یاران به مناسبت روز زن   اینجا کلیک کنید        

 

خندغ فرا رسیدن  روز جهانی زن  به تمامی زنان  ایران بخصوص  زنان هرمزگان  تبریک می گوید . 

                

                  پیروز باد  مبارزات  زنان ایران برای رهای ، برابری و ازادی      

زنده بگور کردن زنان

                             زنان قربانیان خشونت  و جهالت 

  

 

زنده به گور کردن  پنج دختر در بلوچستان  پاکستان .

خبر خیلی  کوتاه بود  ،  سه دختر  به جرم انتخاب  شوهر اینده خود  ، توسط  مردان  خانواده وقبیله  به مرگ محکوم  می گردند  دونفر از زنان  مسن خانواده  هم که به حمایت از دختران خود  بر خواسته بودن  به مرگ محکوم می گردند .

مردان  طایفه عمرانی در دهکده باباکوت در منطقه جعفر اباد پاکستان   انتخاب شوهر  اینده توسط دخترهای نوجوان، توهین به سنت ها  و باورهای دینی خود می دانند و برای حفظ حرمت خانواده و قبله  این سه دختر را به مرگ محکوم می کنند ، انها این سه دختر را به خارج از شهر می برند  بعد با شلیک چند گلوله به انها  در حالیکه  هر سه زنده بودند ، انها را زنده بگور می کنند ، به همراه این سه دختر دو نفر از زنان معترض  به این عمل  مردان  ، نیز  زنده بگور می گردند .

اصرالله  زهیری  نماینده  ایالت بلوچستان در مجلس ملی  پاکستان ضمن دفاع از این عملکرد  مردان طایفه  عمرانی  می گوید " کسانی که کارهای غیر اخلاقی می کنند باید از مسله  ترس داشته باشند  " وی در ادامه می گوید  " این سنت های دیرنه ما هستند و من از انها دفاع می کنم " .

طبق گزارش کمیسیون  حقوق بشر پاکستان  در این کشور  هر ساله صدها نفر قربانی  قتلهای ناموسی می گردند . طبق این گزارش  در سال 2005 -174 نفر  در سال 2006 -270 نفر و در سال 2007 – 280  نفر از زنان  قربانی این خشونتها  شده اند .

اما این گونه خشونتها  فقط به پاکستان محدود نمی گردد ، صفحه حوادث روزنامه های کشور های منطقه پر از اینگونه  جنایت ها می باشند . بیشترین  خشونتهای ناموسی علیه زنان در پاکستان  ، ایران ، اردن ، عراق ، افغانستان ُ بنگلادش و عربستان سعودی  گزارش شده است . 

 

           این تصویر  دعا خلیلی دختر نوجوان عراقی است که بخاطر انتخاب همسر اینده اش  خارج از طایفه ای که  به ان تعلق  داشت  ، در شمال عراق  توسط خانواده به مرگ محکوم  می گردد ، انها دعا را  در خیابان در انظار عموم سنگ سار می کنند ، پلیس  شهر  که در محل حضور داشته نه تنها مانع این جنایت نمی گردد  بلکه خود نیز  تا به اخر ناظر  این جنایت می ماند . جرم دعا  عشق  بود او عاشق مردی شده بود که  به طایفه دیگر ی  ، قبیله دیگری  و مذهب دیگری  تعلق داشت . بعد از روی کار امدن دولت جدید در عراق خشنوت علیه زنان بشدت افزایش داشته اشت .

  

        خشونت علیه زنان در خیابانهای تهران  توسط مامورین   -  سنگسار زنان در ایران  

 

 

                                                تصویری  از زنان در بخشی از افغانستان  

  

            چه کسی مسئول این جنایت ها است ؟ چه کسی مسئول این خشنونتها است ؟ 

            چه کسی مسئول این محدودیتها است ؟   دولتها ؟ سنتها ؟، باورها  ؟ مردها ؟ یا ما زنان ؟  

 

                              راستی چه کسی ؟ 

  در اردن  قتلهای ناموسی  به امری روزانه تبدیل شده است  و هر ساله صدها زن قربانی این  جنایتها می گردند در همین زمینه 

 

قتلهای ناموسی  فقط به کشورهای  خاورمیانه  محدود نگشته  ، مردانی که از این کشورها به  کشورهای  غربی مهاجرت نموده اند  در انجا هم  تحت تاثیر  فرهنگ خانوادگی و باورها وسنتهای که با خود به دنیای جدید اورده اند ، کماکان به نام دفاع از ناموس و ابروی خانواده  دست به جناست می زنند . قتلهای ناموسی در اروپا 

 

                           

برقع یا برکه ، حجاب زینتی در هرمزگان

 

                   

                   برقع  یا برکه

برقع  یا روبنده در زبان فارسی به پارچه گفته میشود که بعنوان حجاب زنان صورت خود را با ان می پوشانند در بعضی کشورها مثل افغانستان و پاکستان تمامی صورت پوشید است  ولی در نقاط دیگر سوراخی در مقابل چشم  باز گذاشته اند .

 

 

اما برقع یا به قول ما بندریها  برکه  ، که در استان هرمزگان و کشورهای حاشیه جنوبی خلیج

فارس استفاده می شود  متفاوت با برقعی است که در کتابهای تاریخی از ان نام بره اند و در بعضی کشورهای اسلامی هم اکنون رایج است. عکسهای بلا شکل ابتدای برقع در مناطق جنوبی ایران  و خلیج فارس  می باشد  که با توجه به اب و هوای منطقه و فعالیت زنان کم کم تعغیر شکل  داده و بصورت برقع های کوچک در امده که امروزه بیشتر در جوامع  روستای هرمزگان  و جزایر خلیج فارس  استفاده می شود .

برای ساختن برقع از پارچه اهارداری بنام شیله  ( شیله برکه ) استفاده می کنند که اغشته به نیل یا مواد رنگی دیگر می باشد ، ولی در ساختن برکه های سرخ که در شرق هرمزگان  مرسوم است از پارچه کتانی و سوزن دوزی استفاده می شود . در قسمت بینی ( دماغ برکه ) از شاخه درخت خرما ( مهر) که سبک است استفاده می شود  همچنین برای قسمتی که برقع به بند برقع وصل می گردد از مهر استفاده می شود . البته کسانی که وضعیت مالی بهتری دارند از حلقه برکه که معمولا از طلا است  استفاده می کنند ( حلقه برکه ، برکه را به بند برکه وصل می کند .

 

            برکه های عربی  و مدل قدیمی که در عمان و امارات استفاده می شود

 برکه در جنوب بعنوان  حجاب  استفاده می شده و در گذشته حتی در جوامع شهری وقتی دختری به سن ۱۲ یا ۱۴ سالگی می رسید برکه می بست زیرا معتقد بودند که دختر به سن بلوغ پا نهاده ( زن شده ) و باید صورت خود را  از مردان غریبه بپوشاند .

 

                     برکه بندری  که در بندر عباس و مناطق اطراف بندر  زنان  استفاده  می کنند

 

انچه مسلم است برکه  بعنوان بخشی از فرهنگ  اعراب  بخصوص اعراب عمانی بوده که همراه با تسلط انهابر منطقه شمالی خلیج فارس و هرمز  ، وارد هرمزگان شده .

امروزه برکه تعغیر شکل داده و در بعغی  شهرها  دیگر جنبه حجاب  خود را از دست داده ست بلکه به صورت  زینت و سنت بومی باقی مانده است  . مثلا در جزیره قشم  از برکه باریکه باقی مانده که فقط بخش کوچکی ازاطراف صورت و بالای لب می پوشاند و گونه ها گاملا نمایان هستند  .

 

 

 یک مدل از برکه قشمی که در دبی  با استفاده  از فلز و سنگهای  قیمتی ساخته شده  

 

در قدیم  مادران  ما  وقتی صدای زنگ در خانه شنیده می شد  اولین کاری که می کردند دنبال برقع  خود می گشتند  تا بصورت خود  ببندد و مرد غریبه صورت انان نبیند   اما امروزه همان مادران نه تنها برکه بر دخترانشان تحمیل نمی کنند بلکه خود نیز قید این حجاب را زده اند .

                       یک نوع دیگر از مدل برقع قشمی     با چادر نماز

                      مدل دیگری از  برقع    جنوب خلیج فارس

 

   برقع سرخ  - در شرق استان هرمزگان  در منطقه میناب ، سیریک و جاسک استفاده  می شود

    *******************************************************

لازم به توضیح است که بعضی از این عکسها  از سایتهای دیگر  بخصوص  سایت های عربی  گرفته شده است .

 

 

زن بندری

 

                              نگاهی اشنا

گرامی باد روز جهانی زن

 

                           

                گرامی باد ۱۷ اسفند ( ۸ مارس ) روز جهانی زن

هشتم ماه مارس ۱۸۵۷ زنان کارگر کارگاه های  پارچه بافی و لباس دوزی  نیویورک  برای افزایش دستمزد  و بهبود شرایط کار، دست به تظاهرات خیابانی زدند ، این  حرکت اعتراضی زنان  نیویورک توسط پلیس بشدت سرکوب گردید و صدها زن تظاهر کننده مورد ضرب وشتم قرار گرفتند .

در سال ۱۹۱۳ ( دبیر خانه بین المللی زنان ) ۸ ماه مارس را بخاطر گرامی داشت مبارزه زنان امریکا در سال ۱۸۵۷ ،  بعنوان روز جهانی زن انتخاب نمود .

در سال  ۱۹۷۵ سازمان ملل ۸ ماه مارس را بعنوان  روز جهانی زن به رسمیت  شناخت   از این تاریخ به بعد هرساله میلیونها زن در سراسر جهان روز ۱۷ اسفند بعنوان روز زن جشن می گیرند ، در این روز زنان ضمن برگذاری جشن و شادی به بحث و گفتگو پیرامون خواسته ها  ومشکلات زنان می پردازند .در بعضی از کشورها ، هرگونه حرکت اعتراضی و تجمع زنان بشدت سرکوب می گردد ، اما مبارزه زنان علیرغم تمام این محدودیتها و سختی ها  ادامه داشته ، کتک و زندان نتواسته زنان را از مبارزه برای رسیدن به حقوق برابر، باز دارد .در این روز گرامی می داریم یاد زنانی که با تمامی مشکلات  پر چم مبارزه بر افراشته نگه داشته اند.

در  روز جهانی زن  با ارزوی سلامتی و  تندرستی برای هنرمند عزیز هرمزگانی ، فاطمه رضایی *  ، حدود  چهار دهه پیش به رغم تمامی مشکلات و سنتهای جان سخت ، فاطمه رضایی با حضور در رادیو  و تلویزیون و اجرای موسیقی محلی هرمزگانی ، گامی مهم در شکستن محدودهای موجود برای حضور زنان هرمزگانی در عرصه هنری ، برداشت . گرچه این زن هنرمند در سه دهه اخیر از اجرای برنامه هنری منع شده ، ولی هنوز یکی از محبوترین  زنان هنرمند هرمزگانی  است ،

 یکبار دیگر  ۱۷ اسفند روزجهانی زن به تمام زنان بخصوص زنان هرمزگانی تبریک می گویم  و ارزوی موفقیت و سربلندی می کنم

 

                                                           یکی از زنان  منطقه سیریک  در پنجشنبه  بازار میناب

 

* چند هفته پیش فاطمه رضایی بعلت کسالت و بیماری در بیمارستان  بندر عباس بستری گردید .

 

خشونت علیه زنان

 

 

                            زنان بندرعباس قربانیان خشونت خانگی

 زنان در بندرعباس از اول زندگی مشترک خود تا کنون ؛ بیشتر از زنان سایر نقاط ایران مورد خشونت قرار گرفته اند . . .   زنان بندرعباس در طول یک سال دفعه های بیشتری مورد خشونت خانگی  قرار داشته اند .

دفتر امور اجتماعی وزارت کشور و مرکز مشارکت امور زنان ریاست جمهوری در دوران خاتمی به پژوهش و امارگیری در باره خشونت علیه زنان در استانهای مختلف ایران دست زدند که نتایج ان در اواسط ۱۳۸۳ بصورت گزارشی در ۳۲ جلد اماده گردید که تا کنون این گزارشها برای عموم انتشار نیافته است . اما در کتابخانه مرکزی پژوهش وزارت کشور برای روزنامه نگاران و دانشجویان قابل دسترس بود .

به نقل از همین گزارشها  امده است ؛ در حالی که زنان بندرعباس    از اول زندگی مشترکشان  تاکنون ؛ بیش از سایر زنان ایرانی قربانی خشونتهای جنسی وناموسی شده اند ؛ زنان یزدی در طول یک سال بیشتر از سایر زنان این خشونت را تجربه می کنند . . . .

زنان بندرعباس ؛ زاهدان و خرم اباد بیشتر از سایر زنان ایران توسط شوهرانشان تهدید می شوند . . . . . . .

پژوهشگران طرح ملی بررسی پدیده خشونت خانگی      سیلی ؛ لگد و مشت زدن ؛ کشیدن و هل دادن ؛ محکم کوبیدن در ؛ به هم زدن سفره و میز غذا و شکستن اشیاء منزل  را خشونت فیزیکی  نوع دوم نام داده اند و وضع زنان ایران را در ۲۸ مرکز استان در این باره بررسی کرده اند .

در مبان زنانی که تحت خشونت نوع دوم بوده اند باز هم زنان بندرعباس به دفعات بیشتر تجربه کرده اند  و زنان کرمانی در طول سال کمتر مورد این خشونت قرار گرفته اند . ( برگرفته و خلاصه شده از نوشته های ژیلابنی یعقوب در سایت کانون زنان ایرانی  - یکشنبه ۲۱ ابان ۱۳۸۵)

 

  انچه در نوشته های بالا خواندید خلاصه بود از یک گزارش تکان دهنده  در باره خشونت علیه زنان در ایران بخصوص در بندر عباس .

فرهنگ مرد سالار به همراه قوانین ضد زن که در سالهای اخیر برجامعه تحمیل شده است باعث گردیده که خشونت علیه زنان در این چند دهه بصورت وحشتناکی گسترش یابد . عدم حضور فعال زنان در عرصه اجتماعی و وابستگی مالی به مرد  خانه  تا حدود زیادی باعث شده که زنان بندر عباس انواع  مختلف خشونت تحمل نمایند در کنار ان  رابطه سنتی و قومی به همراه فرهنگ مذهبی زنان را در مقابل این همه خشونت ؛ به سکوت وادار نموده ؛ مبادا به حیثیت خانواده  و فامیل لطمه زند.

اما خشونت علیه زنان به بندرعباس و ایران محدود نمی گردد ؛ در هند ؛ پاکستان ؛ عربستان و حتی در کشورهای که طبق قوانین حقوق برابر برای زنان  قائل هستند ؛ خشونت علیه زنان  گرچه محدود  ولی می توان مشاهده نمود .

تصویر بالا متعلق به رانیا الباز یکی از گویندگان  خوش چهره  تلویزیون عربستان سعودی است که سال گذشته توسط شوهرش مورد خشونت قرار گرفت و برای اولین بار در جامعه سنتی و مذهبی  سعودی ؛این مسله علنی گردید و به بحثهای پیرامون خشونت علیه زنان در این کشور دامن زد.

*خشونت علیه زنان در غرب  - رونامه لموند ترجمه فارسی

      مبارزه  برای محو قوانین ضد زن ؛ مشارکت زنان در امور اجتماعی و استقلال مالی  اولین گام در محو خشونت علیه زنان می باشد در وحله دوم نیازبه  ایجاد نهاد و یا ارگانهای است که از کانال انها بتوان زنان را با قوانین و حقوقشان اشنا نمود و به یک کار فرهنگی منسجم دامن زد و به افشای این پدید شوم و ضد انسانی  پرداخت .  

خـتنه زنان ، سنت یا خشو نت علیه زن ؟

 

 

                                خـــتــنه زنا ن ،  سـنـت یا   خـشـونـت علـیه  زن ؟

      سا زمان  بهداشت جهانی  سال گذشته  اعلام  نمود   حدود ۱۶۰ میلیون  نفر از زنان در  بیش از ۳۰ کشور  اسیای و افریقای تا کنون  ختنه شده اند   ، طبق امار سازمان ملل  روزانه  حدود ۶ هزار دختر در جهان ختنه می شوند ، که بیشترین  انان  بین گروه سنی ۴ تا ۱۰ سالگی می باشند ..* 

 در بعضی از  کشورهای  افریقای ختنه کردن زنان   معادل است   با بر داشتن  کامل  قسنت بیرونی الت تناسلی زنا ن  و یا دوختن ان  در کشورهای  خاورمیانه  ختنه زنان با بریدن  کامل یا بخشی از  بظر  انجام  می گیرد . طبق امار  سازمان بهداشت جهانی  ، سالانه  هزاران دختر ذر سراسر  دنیا به علت جراحات وارده  و عفونت  مربوط به ختنه کردن  جان خودرا از دست می دهند  و یا دچار  بیماری عفونتی  می گردند ، عواقب روحی و روانی این مسله  سالهای درازی  زنان ختنه شده رنج  می دهد .

  در یک دهه اخیر فعالیت زیادی چه از طرف مجامع بین المللی و چه از طرف جنبش های  مستقل زنان برای  بـحـث  حول مسله  ختنه زنان  و منع ان انجام گرفته است  از طرفی حضور گسترده مهاجرین مسلمان  افریقای در کشورهای غربی  باعث انتقال این فرهنگ ( ختنه کردن ) به این کشورها گردیده و با عث دامن زدن به بحث های جدی پیرامون منع  ختنه زنان گردیده  ، تا جای که در اکثر این گشورها  با تصویب قوانین نه تنها ختنه دختران  در کشور خود منع و غیر قانونی  نموده ، بلکه والدینی که دخترانشان به خارج از  کشور برای ختنه کردن برده اند  می  توانند مورد تعقیب قانونی  قرار گیرند .   .                      

                                                       

                                            در صد  ختنه زنان در کشورهای مختلف افریقا  

              واریس دیری  ، یکی از  ما نکن های  معروف  که چند سال پیش از سومالی به انگلیس مهاجرت نموده  و خود قربانی  زن ستیزی  در این جامعه بوده است ، از چند سال پیش کارزار جهانی  علیه ختنه زنان اغاز نموده  و هم اکنون از طریق سازمان ملل و مسافرت به کشورهای افریقای سعی می کند مردم جهان و بخصوص افریقا  نسبت به این پدیده زشت  و ضد زن  اگاه نماید . وی با نوشتن کتاب ؛* گل صحرا ؛  به  مشکلاتی که به عنوان یک زن در سو مالی با ان روبرو بوده از جمله  ختنه  شدن در سن  پنج سالگی  و از دواج اجباری با مرد ۶۰ ساله  ، اشاره می کند .

      ختنه زنان  تاریخی چند هزار ساله دارد ، بر خلاف تصور خیلی ها که ختنه زنان منتصب به ادیان بخصوص اسلام می دانند ، باید گفت یهودیها این رسم از مصر باستان به ارث برده اند  و مسیحیت هم از یهودیت ، بعدها مسلمانان  با پیروی از سنت قبایل عرب و یهودیان ساکن در عربستان  ، ختنه زنان به عنوان بخشی از سنتهای  قبیله ای  پذیرفتند .به همراه خود به دیگر نقاط  دنیا بردند .

        در اتیوپی  جسد  مومیای  یافته شده که ختنه شده است  محققان قـد مت این مومیای ۱۶ قرن قبل از میلاد مسیح می دانند ، یعنی دوران ما قبل از تاریخ .  انچه مسلم است ختنه زنان  ریشه در سنت قبایل مختلف افریقای دارد .

در کشورهای  خاورمیانه  بخصوص در سعودی ، یمن  و عمان اکثر زنان ختنه می گردند . در دیگر کشورهای  خاورمیانه  بصورت پراکنده  می توان مشاهده نمود ، شمال عراق ، در روستاهای کردستان    و برخی مناطق عرب نشین شمالی ، ختنه زنان گزارش شده است ، در ایران در استان هرمزگان ، برخی مناطق بلوچستان  و بصورت محدود روستاهای کردستان  ،  هنوز زنان ختنه می شوند . 

در اندونزی و ما لزی  ختنه زنان  هم صورت می گیرد ولی  با خشونت کمتری نسبت به دیگر کشورها  .. در سال گذشته مسول بهداشت عموی در اندونزی ، ازرول ازور  اعلام کرد که بزودی گزارشی به وزیر بهداشت  مبنی بر منع  ختنه زنان  ارائه خواهد نمود  وی این گفته ها بعد از شرکت در سمیناری با حضور ، علما و پزشکان  در باره ختنه زنان ،  بیان نمود .

 در سال ۲۰۰۳ دولت سوئد با بر گزاری  کنفرانسی ، شامل نمایندگان  ۱۳ کشور افریقای ، نماینده سازمان ملل  و بهداشت جهانی و برخی علمای مذهبی از کشورهای اسلامی ، به بحث پیرامون  ختنه زنان پرداختند ، شیخ عمر احمد یکی از روحانیون شرکت کننده در کنفرانس ، گفت  ، من بعنوان امام از دیگر همکارانم  می خواهم که در کشورهای اسلامی  به اطلاع عموم برسانند ؛ که ختنه زنان ممنوع می باشد ؛  او عمل ختنه ازار و سواستفاده از بدن زنان نامید . شیخ محمد سید تنتاوی از امامان  مسجد ال ازهر قاهره ، می گوید ؛ قران هیچکاه نخواسته  و هیچگاه ذکر نکرده ، ختنه زنان ؛  .

در جولای ۱۹۹۷ میلادی  وزیر بهداشت مصر  ختنه زنان در بیمارستانها و کلینیک های دولتی ممنوع نمود  ولی مرتجعین بیکار ننشسته  و علیه این حکم دولت به دادگاه شکایت کردند . شیخ یوسف البدری ، از روحانیون  متعصب مصری  رهبری مخالفت با تصمیم دولت به عهده داشت . قابل ذکراست در مصر نه تنها مسلمانان بلکه مسیحیان قبطی هم دخترانشان  ختنه می کنند .

                                       زنان مصری در نشستی  پیرامون  منع  خـــتـنه  زنــــــــــــــــــا ن

 در کشورهای که جنبش اجتماعی  بخصوص جنبش زنان  بصورت فعال و گسترده   علیه ختنه زنان  وارد عمل شده ، نه تنها دولت  مجبور شده به موضعگیری بپردازد ، بلکه برخی از علمای دینی هم  تحت تاثیر  جنبش مردمی  ار حقوق زنان حمایت نموده و   علنا علیه ختنه زنان  فتوا داده اند در  مصر هزارن زن  با بزگزاری  سمینار ، کنقرانس ، مصاحبه مطبوعاتی ، پخش  پوستر و ..... عملا بحث ختنه زنان بصورت موضوع مهمی در جامعه مطرح نموده اند ، نوال سعداوی  نویسنده ، استاد دانشگاه و از پیشگامان  جنبش زنان در مصر و جهان عرب  با تاسیس  انجمن همبستگی زنان عرب ، نقش مهمی در بالا بردن اگاهی زنان مصری و کشورهای عربی. اجرا نموده . فعالیت  خانم  سعـداوی در زمینه  منع ختنه زنان ، قابل ستایش می باشد . 

  .سازمان ملل ، بهداشت جهانی ، یونیسف و دهها سازمان  دولتی و غبر دولتی  در جهان ، ختنه دختران را غیر قانونی و به  عنوان خشونت  علیه زن یاد می کنند .                                        

 

                                               خـتـنه     یک زن  در اوگاندا  ،                                     

  افکار پدر سالار و مرد سالار به همراه سنت ها و اداب  و رسوم قرون وسطای و قبیله و بعضی ملاحظات مذهبی باعث این همه خشونت علیه زنان  گردیده است .

   ختنه  زنان  در استان هرمزگان 

اعراب عمانی که سالیان درازی  در بخشی از جنوب ایران ، از شرق استان بوشهر تا نزدیکی  چابهار  ، حکومت می کردند ، تاثیر زیادی در اداب و رسوم این خطه گذاشته اند ، از جمله می توان به سنت کردن ( ختنه دختران) اشاره نمود .

هم اکنون در شهر بندرعباس  درصد دخترانی که سنت می گردند بشدت کاهش یافته و فقط در بعضی محلات رایج می باشد . بطورکلی  ختنه دختران  رابطه مستقیم  با سطح سواد و مشارکت زنان در جامعه دارد . هرجا زنان حضور فعال و مشارکت بیشتری در جامعه دارند ، راحتر می توان پیرامون مسائل و  مشکلات زنان صحبت نمود .ولی در بعضی روستاها و شهرهای کوچک که زنان حضور کمتری  در عرصه اجتماع دارند و از تحصیلات پاینی برخودارند ، صحبت کردن از مسائلی نطیر ختنه دختران  کماکان تابو  می باشد .

برای پیش کشیدن مباحثی  این چنینی  باید با فرهنگ مرد م اشنا بود و با بیرون کشیدن زنان از چهار چوب خانه و تماس با محیط پیرامونی  زمینه برای پذیرش بحثهای نظیر  ختنه زنان ، محیا نمود .

متاسفانه وسایل ارتباط  جمعی ، رادیو تلویزیون و روزنامه های محلی  تا کنون  هیچ گامی در بالا بردن سطح اگاهی زنان استان  با نوشتن مقالات ، برگزاری برنامه های فرهنگی ، برنداشته . از جنبش مستقل زنان بصورت فعال و سازماندهی شده هم     در استان خبری نیست  ، مگر تعداد انگشت شماری  از فعالین زن می توان یافت که علی رغم تلاششان ، نتوانسته اند  انچنان تاثیر گذار باشند که بتوانند به بحث عمومی و گسترده پیرامون ختنه زنان دامن بزنند .

سال گذشته ترانه بنی یعقوب با سفر به بندر کنگ و تهیه گزارشی در باره ختنه دختران در این شهر ، توانست  تا حدودی افکار عمومی بخصوص جنبش زنان ایران نسبت به انچه در گوشه از این خاک می گذرد ، اگاه نماید .

 .

به جا است که در اینجا  از تلاش و فعالیت های    یکی از پیشگامان چنبش زنان استان هرمزگان یادی کرده باشیم  ، زینت دریای  تلاش زیادی در بالابردن اگاهی زنان در بخشی از جزیره قشم نموده است و سختیهای زیادی  در این راه متحمل شده است  .در کتاب ؛ گرگ و میش راه ؛  که  سال گذشته  منتشر گردید ، زینت به مشکلاتی اشاره می کند که  سد راه   فعلیت زنان  این منطقه می باشند  ، سنت کردن دختران و تاثیرات منفی این عمل بر روی زنان نیز در کتاب زینت  توصیح داده شده است ، اما این اقدام زینت به  مذاق خیلی از مردهای منطقه خوش نیامد  و با شایعات  و عملکرد خود عرصه  برای فعالیت زینت کاملا بستند .

در اخر برای تمام فعالین جنبش زنان در استان هرمزگان ،بخصوص زینت دریای ، فریده قاسمی ، امینه دریانورد و دهها نفر دیگر از زنانی که با تلاش خود ضمن بالا بردن اگاهی زنان استان هرمزگان انان را برای ریسیدن به خود باوری  یاری نموده اند ، ارزوی  موفقیت  می کــنـــم  .

   ما  قربانیان   ؛ تــیغ سنــت ؛  بایـــــــد  تـــلا ش  نــمایم      که نـــسل بــعــدی قربانی  این  تیغ نگردد .

    

                                                تظاهرات  زنان افریقا علیه ختنه   دختران

 

 * کتاب گل صحرا ، خاطرات واریس دیری ، انتشارات   نشر چشمه ، مترجم  شهلا فیلسوفی و خورشید نجفی

* کتاب  در گرگ ومیش راه  خاطرات زینت دریای  ، انتشارات  نشر چشمه

  * در باره فیلمی راجع به ختنه زنان افریقا - لوموند دیپلوماتیک-فارسی                                   

در پس برقــــع ســــرخ

                            

 

                                                               در پس برقع سرخ

زنان در استان هرمزگان بخصوص در روستاها  از سالیان دراز  دوشا دوش مردان بعنوان  نان اوران خانواده فعال بودند . چه در امور کشاورزی و چه در تولید صنایع مختلف روستای و صنایع دستی . اما بجز زنان روستای  بخشی از زنان شهری برای تامین مخارج زندگی همراه با مردان به بازار کار رو اوردند .

متاسفانه بجز تعداد معدودی از زنان هرمزگانی که دارای تحصیلات بوده توانستند جزب ادارات شوند . بخش عمده زنان ٫ علیرغم تحصیلات نتوانسته جزب بازار کار گردند . سیستم مدرک گرای و عدم هماهنگی بین بازار کار و نظام اموزشی باعث گردیده هر ساله صدها تن از زنان فارغ تحصیل دبیرستانی و دانشگاهی در استان ٫ نتوانند در بازار کار استان فعال گردند از طرف دیگر مدیران وارداتی و فرهنگ پارتی و پارتی بازی عملا عرصه بر زنان بومی برای وارد شدن به بازار کار محدود نموده است.

 تت

در بین اقشار پایین  و زحمتکش روستای و شهری استان همیشه نیروی کار زنان بخش مهمی از تامین درامد خانواده بوده است .

اما پدیده جدیدی که از حدود سالهای ۱۳۵۰ به بعد در عرصه کار زنان در استان هرمزگان پا گرفت و در سالهای ۱۳۶۰ به بعد به صورت گسترده زنان زحمتکش شهری و روستای برای تامین مشعیت خانواده  به ان مشغول گردیدند ٫ پیله وری  بود .

حدود سال ۱۳۵۰ ٫ عده تاجر و دلال با پرداختن مبلغی معافی گذرنامه افراد  می خریدند ٫ چون کسانی که گذرنامه مرزی داشتند میتوانستند به دبی بروند و مقداری جنس با استفاده از معافی  بدون پرداخت گمرکی  به بندر وارد کنند.

تفاوت قیمت بین دبی و بندر باعث شده بود که عده زیادی در این راه فعال گردند . اما برای زنان زحمتکش که سرمایه کافی برای مسافرت و خرید جنس نداشتند و از طرفی به بازار وارد نبودند ٫ امکان اینکه مستقل کار کنند وجود نداشت ٫ به همین خاطر  معافی گذرنامه خود را به دلاها وتجار می فروختند ٫ مخارج مسافرت و ماندن در دبی به عهده صاحب بار بود.

بدین طریق بخشی از زنان هرمزگان غیر مستقیم وارد کار پیله وری شدند.

از حدود سال ۱۳۶۰ به بعد  با توجه به رشد سرسام اور تورم و کاهش قدرت خرید تودهای زحمتکش ٫ افزایش فقر و از طرفی جنگ و گسترش اعتیاد بین مردها باعث گردید که بار عمده تامین مخارج خانواده به دوش زنان بیفتد .

محدود بودن بازار کار برای زنان هرمزگانی ٫ باعث شد که این بخش از نیروی کار بجای فعال شدند در عرصه تولید ٫ جزب کارهای کاذب و غیر تولیدی نظیر دست فروشی و پیله وری گردند .

پنجشنبه بازارمیناب مرکزی شده است که هزاران زن برای فروش مستقیم محصولات کشاورزی و صنایع دستی  در ان جمع شوند ٫ بطوری که هم اکنون بیش از ۶۰ ٪  فروشندگان این بازار زنان تشکیل میدهند .

در بندر عباس بازار ماهی فروشان ٬ بازار بیوه زنان ٬ بازار روز و بازار اوشین در غرب سورو  ( که بعد از مدتی بسته شد )  مکانهای بودند که زنان اقشار پایین جامعه برای کمک به مخارج زندگی خانواده در انجا دستفروشی می کردند .

با اعلام قشم بعنوان بندر ازاد و تفاوت قیمتهای اجناس خارجی  بین قشم و بندر ٫ باعث گردید که روزانه هزاران نفر با صدها قایق بین بندر عباس و قشم به جابجای کالا به پردازند.

قایقهای که باسرعت خود را به ساحل بندر می رساندند و مسافرانی که با سرعت بار از قایق  کنده و در پس کوچهای شهر پنهان می شدند. در بین این مسافران هر روز صدها نفر  زن برقع سرخ دیده می شدند و بعدها اکثر زنانی که با قایق تردد میکردند ٫ برقه سرخ بودند ٬ این یک پدیده تازه بود  برقع سرخ بیشتر در شرق استان هرمزگان رواج دا شت ولی بعداز سالهای ۶۰ در اکثر اسکله های بندر ٬ قشم و کیش ویا بازارهای دستفروشی به زنان جوانی بر می خوردی که برقع سرخ داشتند.

    برای من که یک زن بندری هستم و با فرهنگ این منطقه اشنا بودم ٬ این یک پدیده جدیدی بود ٬ زیرا برقع سالهای بودکه در جامعه شهری استان رونق خود را ازدست داده بود فقط بین زنان مسن رواج داشت ٬ این کنجکاوی باعث گردید که در ان موقع بیشتر دنبال این قضیه باشم بعد از تحقیقاتی که کردم و با چند نفر که از هم محله خودمان بودند  صحبت کردم مشخص گردید که انها برای ناشناس ماندن از این پوشش استفاده می کردند ٬ حالا چرا برقع سرخ ؟

در اپتدای سال ۶۰ زنانی که از شرق هرمزگان بودند ٬ که فقر در این منطقه بیشتر بود ٬ برای کار  به بندر عباس و از انجا به قشم  می رفتند وبا جابجای اجناس خارحی مبلغی بدست می اوردند  ٬ بعدها که قاچاق اجناس بین  قشم و بندر گسترش پیدا گرد ٬ زنان دیگری به این کار روی  اوردند و به تقلید از زنان شرق هرمزگان و برای اینکه هویت انها پنهان بماند از برقع سرخ استفاده کرده . این پدیده هنوز هم بصورت محدود بین زنانی که برای اوردن جنس به قشم می روند دیده می شود.

  در طی  ۲۰ سال گذشته دهها تن از زنان پیله ور در  دریا با حوادث مختلف روبرو شده و  کشته و زخمی شدند .

         اگر برقع زمانی بعنوان حجاب و زمانی برای حفاظت از صورت در مقابل افتاب و زمانی  برای مقابله با پرتغالیها بکار برده شده ٬   در دو دهه گذشته برای بخشی از زنان هرمزگانی  پوششی بوده برای پنهان نگهداشتن ٬  فقر و سیه روزی که بر انها تحمیل شده است .  

 

 

۱۷ اسفند روز جهانی زن

 

                                                                        

                                                                 ۱۷ اسفند (  ۸ مارس )

                                                                 روز جهانی  زن    

                فرا رسیدن  روز زن  به تمام  زنان هرمزگان تبریک گفته  و  امید واریم که بتوانیم  با حضور فعال خود در عرصهای مختلف جامعه در رسیدن به حقوقمان کوشا باشیم .

در همین راستا خُندغ *  با پیام شادی و بعنوان  مکانی برای گفتگو پیرامون مسایل مختلف زنان هرمزگان اعلام حضور می کند.

زنان هرمزگان همیشه در فعالیتهای  اقتصادی بخصوص در جوامع روستای نقش فعال داشته و می توان گفت۷۰ ٪ تولیدات روستا ی

مستقیم و با غیر مستقیم   محصول کار زنان بوده  مخصوصا صنای دستی استان.

در سالهای اخیر حضور گسترده زنان ( علی رغم تمام محدو دیتها ) در دانشگاها  و صدها  فارغ تحصیل دانشگاهی قشر جدیدی از  زنان هرمزگان  وارد جامعه شدند. اما این کمییت باعث بالا رفتن کیقیت حضور زنان در جامعه  نگردیده . یا اگر فعالیتی بوده انعکاس نیافته.

خندغ سعی خواهد نمو د ضمن پرداختن به مسایل فرهنگی زنان هرمزگان، گوشه های از فعالیتهای زنان منظقه انعکاس نماید.

 خندغ متعلق به تمام زنان هرمزگانی است . در هرمزگان خندغ ها همیشه پیام اور خوشی بودند و امیدواریم خندغ ما هم بتواند این نقش به خوبی انجام دهد. 

    *خندغ = زنانی که از طرف خانواده عروس و داماد به تمام منازل محل سر می زدند و ضمن دادن خبر عروسی انها را به جشن دعوت می کردند.